Terug
Gepubliceerd op 07/03/2023

2023_GR_00028 - Toevoeging 2 abonnementstypes aan retributiereglement cultuurhuis - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 27/02/2023 - 19:30 Raadzaal - gemeentehuis
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Retributiereglement.

Samenstelling

Aanwezig

Stefan Govaerts, schepen; Willy Wilms, raadslid; Karolien Eens, burgemeester; Nancy Sanen, schepen; Guido Steurs, schepen; Dirk Camps, raadslid; Ronny Carmans, raadslid; Ans De Jong, raadslid; Bob Geyskens, raadslid; Liesbet Geyskens, raadslid; Wouter Janssen, schepen; Isabelle Kortleven, raadslid; Liliane Moonen, raadslid; Jozef Van Aelst, raadslid; Eric Verboven, voorzitter; Kurt Vermeyen, raadslid; Bieke Nobels, raadslid; Nancy Lucas, raadslid; Roger Croonenborghs, raadslid; Bekir Kablan, raadslid; An Van Dingenen, raadslid; Tom Thijsmans, algemeen directeur

Verontschuldigd

Johan Moonen, raadslid; Serge Van den Bossche, raadslid; Nico Wilms, raadslid; Evy Van Doninck, raadslid

Secretaris

Tom Thijsmans, algemeen directeur
2023_GR_00028 - Toevoeging 2 abonnementstypes aan retributiereglement cultuurhuis - Goedkeuring 2023_GR_00028 - Toevoeging 2 abonnementstypes aan retributiereglement cultuurhuis - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

1. Een abonnement voor het uitlenen van media aan klanten met een UiTPAS aan kansentarief.

Aangezien klanten een UiTPAS-punt kunnen sparen in het cultuurhuis, is het ook de bedoeling dat de klanten met een UiTPAS aan kansentarief een abonnement kunnen verkrijgen aan kansentarief.   Dit betekent dat hun lidgeld € 1,00 bedraagt in plaats van € 5,00. Dit is 20% van het totale bedrag en conform de bepalingen van de UiTPAS met kansentarief. Cultuurconnect zal gevraagd worden een extra abonnementstype toe te voegen.

2. Een abonnement, enkel voor gratis gebruik van de openbare computers.

Conform artikel 18 van het gebruikersreglement van cultuurhuis Tessenderlo | Mijn Bib hebben bezoekers een actief abonnement nodig om de gratis publiekscomputers te kunnen gebruiken. Hiervoor dienen ze € 5,00 te betalen. De eenmalige bezoeker kan zo niet geholpen worden. Uit onderzoek bij collega-bibliotheken blijkt een gratis computerabonnement de meest billijke oplossing te zijn om deze bezoekers te kunnen helpen. Bijgevolg is er nood aan een abonnement, enkel voor gratis gebruik van de openbare computers. 

Klanten met dit nieuwe gratis abonnement kunnen geen media ontlenen. Indien ze dit wel wensen, kan hun abonnement gemuteerd worden naar een abonnement met uitleenparameters en dienen ze alsnog € 5,00 te betalen. Indien er prints worden gemaakt, worden deze aangerekend via bibliotheeksysteem WISE. Cultuurconnect zal gevraagd worden een extra abonnementstype toe te voegen.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de nieuwe in te voeren abonnementen weer, vergeleken met het reguliere abonnement.

 

Standaardabonnement

UiTPAS-abonnement

Computerabonnement

Kost/jaar

€ 5,00

€ 1,00

€ 0,00

Computergebruik

Ja

Ja

Ja

Printergebruik

Ja, betalen via WISE

Ja, betalen via WISE

Ja, betalen via WISE

Ontlenen

Ja

Ja

Nee

 

In bijlage zit het gebruikersreglement van cultuurhuis Tessenderlo|Mijn Bib. De gevraagde wijzigingen werden in het geel aangeduid.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

de voorgestelde wijzigingen aan het retributiereglement goed te keuren.