Naar aanleiding van de fietsstraten in het centrum van Tessenderlo wordt een bijkomende maatregel voorgesteld om het fietsen in het centrum te stimuleren, namelijk een proefopstelling inrichten voor de geplande filter op de rijbeweging van Neerstraat naar Schoterweg. Deze beweging wordt dan enkel nog toegelaten voor fietsers en voetgangers. Gemotoriseerd verkeer dient via Processieweg van Geelsebaan naar Schoterweg te rijden. Het doorgaand verkeer dat momenteel via Neerstraat en de markt van Geelsebaan naar Schoterweg rijdt, wordt daardoor geweerd uit het centrum. De desbetreffende filter is reeds voorzien in het mobiliteitsplan van 2020 in het kader van het verkavelingsdossier Kolmenveld.
De invoering van de fietsstraten geeft de mogelijkheid om deze filter te testen als bijkomende maatregel om fietsgebruik te stimuleren in het centrum. De maatregel heeft een positieve impact op de verkeersveiligheid en maakt fietsen in het centrum voordeliger t.o.v. het autogebruik.
De filter zal ingericht worden met behulp van twee nadarhekken verzwaard met veiligheidsblokken die geschrankt geplaatst zullen worden op de doorsteek van Neerstraat naar Schoterweg. De nadarhekken vormen als dusdanig een fietssluis. Ter hoogte van de nadars wordt een C3-verkeersbord geplaatst met een onderbord M2 'Uitgezonderd fietsers'. Voor fietsers komende van Schoterweg (invoering beperkt eenrichtingsverkeer samen met de fietsstraten) geeft dit de mogelijkheid om via diezelfde doorsteek veilig naar de markt te rijden.
Aan het kruispunt van Neerstraat met Geelsebaan wordt een bord 'Gewijzigde verkeerssituatie Schoterweg via Processieweg' geplaatst.
De opstelling zal in voege gaan samen met de invoering van de fietsstraten (datum vast te leggen in samenspraak met de dienst VDW) en wordt gedurende twee maanden als proef geplaatst. Bij een vlot verloop zal overgegaan worden tot een definitieve filter op de beweging Neerstraat naar Schoterweg. De nadarhekken kunnen dan vervangen worden door grote plantenbakken.
De nieuwe gemeentewet, gecodificeerd bij koninklijk besluit van 24 juni 1988, bekrachtigd bij artikel 1 wet van 26 mei 1989 en latere wijzigingen, en inzonderheid artikelen 119 en 135§2.
De wet van 12 december 2006 betreffende de wet tot wijziging van de nieuwe gemeentewet, inzonderheid het artikel 3 dat het nieuwe artikel 130bis invoegt in de nieuwe gemeentewet.
Het decreet lokaal bestuur van 1 januari 2019.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, inzonderheid op Titel I, Hoofdstuk II.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens.
om samen met de invoering van de fietsstraten in het centrum de filter op de rijbeweging van Neerstraat naar Schoterweg als proefopstelling te realiseren. De maatregel wordt ter kennis gebracht doormiddel van twee nadarhekken verzwaard met veiligheidsblokken die geschrankt geplaatst worden om te functioneren als fietssluis. Ter hoogte van de nadarhekken wordt een C3-verkeersbord geplaatst met onderbord M2;
via de website de nodige communicatie te voeren en bewoners van Schoterweg per infobrief op de hoogte te brengen;
de filter definitief in te voeren indien de proefopstelling gedurende 2 maanden succesvol wordt toegepast. De nadarhekken worden dan vervangen door grote plantenbakken;
een afschrift van deze politieverordening over te maken aan de lokale politie;
een afschrift van deze politieverordening over te maken aan de hulpdiensten.